Az egészség választható
ViolaErzsébet 2007.12.01. 23:05
Beszélgetés dr. Borbély Judit gyermekorvossal
(cikk a Sülysápi HírForrás novemberi számából)
Az egészség választható
Beszélgetés dr. Borbély Judit gyermekorvossal
(cikk a Sülysápi HírForrás novemberi számából)
R.: Beszélgetésünk apropója, hogy november 12-én délután fél 5-kor a Balassi utcai óvodában főzőkör indul az egészséges táplálkozás jegyében. Az első találkozót még két alkalom követi, november 26-án, majd december 10-én, az említett helyen és időpontban.
Tényleg úgy gondolod, hogy a táplálkozás nagymértékben befolyásolja az egészségi állapotot?
B.J.: Igen. Testünk abból épül fel, amit megeszünk. Az egészségmegőrzés szempontjából kiemelkedő jelentősége van az immunrendszernek, ez egy velünk született védelmi rendszer, melynek az a feladata, hogy őrizze testünk épségét, védelmet biztosítson a kórokozók és egyéb, a környezetből jövő ártalmak ellen. Az egyik legfontosabb immunszervünk a bél. Az immunrendszer működése szempontjából több mint fele részben meghatározó. Ennek érési folyamata az idegrendszerhez hasonlóan a születés után hosszú ideig zajlik, ezért van olyan nagy jelentősége a csecsemőtáplálásnak, de a táplálkozás kiemelt fontossága a csecsemőkoron túl is megmarad. Az immunrendszer jó állapotát, feladatának ellátását alapvetően meghatározza, hogy meg tudjuk-e őrizni a velünk született kiváló immunműködést, vagy azt különféle életmódbeli és étrendi hibák következtében lecsökkentjük. Nagy jelentősége van ennek a fertőzésekkel, daganatok kialakulásával szembeni védekezésben épp úgy, mint az autoimmun kórképek megelőzésében.
Ez utóbbi azt a hibát jelenti, amikor a szervezet saját építőelemeit idegenként ismeri fel és megtámadja.
R.: Azt gondolhatnánk, hogy a 21. században, Közép-Európában a lakosság életkilátásai, egészségi állapota a fejlett társadalmaknak megfelelő szintű, az emberek felelősen gondolkodnak egészségükről.
B.J.: A statisztikák szerint a magyar lakosság átlagéletkora és egészségi mutatói elmaradnak a fejlett európai társadalmakétól. Sajnos kistérségünk mutatói sok vonatkozásban az országos, illetve a Pest megyei átlag alatt vannak. Például bizonyos daganatféleségek előfordulása kiugróan magas. A leggyakoribb halálokok: a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek szoros összefüggést mutatnak a táplálkozással. Ezek megelőzése már gyermekkorban fontos feladat, mert pl.: egy szívinfarktus vagy egyéb érkatasztrófa akkor következik be, ha az érrendszer közel 70%-osan be van szűkülve, ami évtizedek alatt alakul ki, és már gyermekkorban elkezdődik. De nagy jelentőségű az elhízás, cukorbetegség, magas vérnyomás, bizonyos mentális betegségek, pl.: gyermekkori hiperaktivitás, felnőttkori depresszió kialakulásában is.
R.: Orvosként és három gyermeket nevelő édesanyaként hogy látod, mekkora szerepe van a család életmódbeli és étkezési szokásrendszerének a későbbi, felnőttkori egészségi állapot kialakulásában?
B.J.: Ismételt cselekedeteinkből épülnek fel szokásaink, és a szokások összessége adja jellemünket. Ezek alapján óriási jelentősége van annak, hogy a féltő gonddal várt és óvott kisbabánkat testileg és lelkileg a lehető legegészségesebb ifjúként adjuk át a felnőttkornak Mindazt, amit gyermekként a családban megtanul és gyakorol, azt élete végéig nem felejti el. A begyakorolt szokásokból kitörni nagyon nehéz, de nem lehetetlen.
Változtatni mindig lehet, és ha ésszerű, érdemes. Ebben szeretnénk segíteni ezen az óvodában megrendezendő három alkalmon, melyre szeretettel várjuk a több ismeretet és gyakorlati tanácsot kereső szülőket, nagyszülőket, sőt leendő szülőket, s mindazokat, akik az egészség iránt elkötelezettek.
R.: Köszönöm a beszélgetést.
B.J.: Én is köszönöm.
SZLE
|